§ 1 Dyrkning af haver & vedligeholdelse af bygninger.
Haverne skal holdes fri for ukrudt, og græsplæner skal klippes regelmæssigt. Træer og større beplantninger må ikke sættes nærmere skel end 1,50 m.
Havens bebyggelser skal holdes i almindelig god vedligeholdelsesstand.
Hegn må mod nabo, veje og friarealer kun etableres som levende hegn og hækplantningen sker efter foreningens retningslinjer.
Hækkene skal holdes i en højde på maximalt 1,80 m. Hækkene skal klippes inden 1. august.
Medlemmer er forpligtede til at foretage effektiv bekæmpelse af plantesygdomme og skadedyr. Dyrkning af forbudte afgrøder, hash, hamp m.v. kan medføre ophævelse af lejemålet.
Hvis have, bebyggelse og tilstødende arealer ikke holdes vedlige i henhold til nærværende bestemmelser er foreningen berettiget til efter fornøden henstilling at lade arbejdet udføre af betalt arbejdskraft for lejerens regning.
Ved uenighed angående høje træer eller generende grene, kan man rette henvendelse til § 10-udvalget, hvis vurdering skal følges.
§ 2 Bebyggelsen og dens anvendelse.
1. I hver have må kun opføres 1 fritidshus, 1 udhus og 1 drivhus.
2. Byggetilladelse: Forud for påbegyndelse af bygning af huse m.v. skal en tegning og en materialebeskrivelse forelægges bestyrelsen til godkendelse. Der kan kun godkendes 1 byggeri ad gangen. En ny byggetilladelse kræver, at alle tidligere byggesager er godkendt.
Ingen bygning må opføres med en bygningshøjde over 2,7 m, hvormed forstås højden fra terræn til den linje, hvor ydervæg og undersiden af taget mødes (bort-set fra gavltrekanter).
Bygningens totale højde fra terræn til tagrygning må ikke være over 4 m, skure dog max. 3 m og drivhuse 3,5 m.
Intet byggeri må påbegyndes før bestyrelsens godkendelse foreligger.
Byggeriet skal efter afslutning færdigmeldes til bestyrelsen, der derefter besigtiger og godkender byggeriet. Byggetilladelsen gælder for et år og kan om fornødent forlænges med yderligere et år. Ved forlængelser ud over dette skal der betales et gebyr.
3. Bebyggelsen: Huset skal placeres mindst 2,5 m fra skel.
Den samlede størrelse af hus og overdækket terrasse må aldrig overstige 45 m2.
Tagudhæng over 50 cm. indregnes i husets areal.
Drivhus/redskabsskur: Der må bygges op til 10 m2 skur og op til 20 m2 drivhus. Begge skal være fritliggende, altså ikke sammenbygget, og må placeres indtil 1,5 m fra skel.
Drivhuse skal opføres af transparente materialer og have saddeltag eller være runde med kegleformet tag. Der tillades en brystningshøjde på max. 0,8 m. af ikke transparente materialer.
4. Overnatning: Kun huse med vandkloset og spildevandsafløb kan godkendes til overnatning, som kun må finde sted i perioden 1. april – 31. oktober. Derudover til weekendophold og i forbindelse med helligdage og ferier. Det er dog en betingelse for overnatning, at vandtilførslen til havekolonien ikke er afbrudt, oplysning herom vil blive bekendtgjort i udhængsskabene og på Internet.
5. Campingvogne, autocampere, uindregistrerede biler og lignende må ikke anvendes i stedet for bebyggelsen og må ikke henstilles permanent eller midlertidigt i eller udenfor haverne og på P-pladserne.
6. Skiltning: Enhver lejer er pligtig til at anskaffe og opsætte et skilt med havens nummer. Skiltet skal anbringes så det er synligt fra vejen.
7. Raftehegn og lignende må ikke bruges som afgrænsning af haven mod nabogrund, vej eller fællesarealer.
8. Der skal tegnes brandforsikring for alle huse. Ved handel med haver skal bestyrelsen umiddelbart efter handelen modtage en kopi af forsikringspolicen. I tilfælde af, at der ikke kan tegnes forsikring, fordi den eksisterende bygning på den pågældende jordlod kun kan betegnes som et haveskur, må der ikke være eternittag indeholdende asbest på bygningen!
§ 3 Overdragelse af bebyggelse mv.
Et medlem kan kun leje én kolonihave. Ved køb af anden have skal man omgående sætte sin nuværende have til salg.
Med henblik på at forebygge spekulation ved salg, fastsættes følgende regler for overdragelse af kolonihaver:
1. En have, der ikke er sat til salg, kan frit overdrages til forældre, børn eller børnebørn for så vidt den/de pågældende kan godkendes som lejere mod oprettelse af ny lejekontrakt og nyt medlemsnummer til begge parter.
Ved dødsfald gælder bestemmelserne i lejekontraktens § 5.
Ved ændringer i familieforhold som følge af ophævelse af samlivsforhold mellem ægtefæller eller personer, der lever i ægteskabslignende forhold, gælder bestemmelserne i lejekontraktens § 6. I alle andre tilfælde skal en ledig have tilbydes den ansøger, der har det laveste medlemsnummer, og som indgår på de af bestyrelsen godkendte overdragelsesbetingelser, dog således, at aktive medlemmer, dvs. havelejere har fortrinsret frem for passive medlemmer. Efter en uge gælder ”først til mølle princippet”. For ansøgere udenfor Struer Kommune har passive medlemmer fortrinsret den første uge efter karenstidens udløb med laveste medlemsnummer først. Købstilbud skal altid fremsættes skriftligt overfor bestyrelsen af hensyn til dateringen af tilbuddet.
Af hensyn til reglen om laveste medlemsnummer, skal ledige haver være opslået i skabene i 1 uge.
Lejeren skal være fyldt 18 år, når lejekontrakten oprettes.
2. For haver, der skal sælges, eller efter lejerens anmodning, foretager § 10-udvalget en vurdering af bebyggelse og have med tilhørende installationer af vand, kloak m.v. og laver en indstilling til bestyrelsen om prisen.
Indstillingen er vejledende for bestyrelsen, der er berettiget til at fastsætte overdragelsesvilkår, der afviger fra udvalgets indstilling.
Byggeri, som kan dokumenteres godkendt af § 10-udvalget, kan uanset nyere vedtagelser ikke kræves ændret. Ved ombygning gælder aktuelle regler.
Der skal foreligge en opdateret situationsplan på vurderingstidspunktet.
Såfremt bebyggelsen ikke opfylder de gældende regler, er bestyrelsen berettiget til at nægte at handlen gennemføres, før byggeriet er lovliggjort.
3. Prisen for bebyggelse og have mv. og dertil hørende installationer fastsættes under hensyn til bebyggelsens alder, forbedringer og vedligeholdelsestilstand.
Køber er ikke pligtig til at købe/overtage redskaber og indbo.
4. Dersom en sælger ikke kan godkende de af bestyrelsen fastsatte overdragelsesbetingelser, er han berettiget til for egen regning at fjerne den pågældende bebyggelse, og han har da pligt til at efterlade grunden ryddet for fundament m.v.
5. Køber og sælger betaler foreningen et gebyr, fastsat på foreningens generalforsamling, i forbindelse med handel/overdragelse af et hus. Ingen handel/overdragelse og udlejning af haver kan foregå uden bestyrelsens direkte medvirken.
6. Bestyrelsen påtager sig intet ansvar overfor indtrædende medlemmer, hvis et udtrædende medlem bevidst eller ubevidst har fortiet forhold om pantsætning af den bebyggelse m.v., der overdrages.
7. Haverne må ikke fremlejes.
§ 4 Veje, parkering og vendepladser.
Hvert medlem skal holde indtil halvdelen af vejen uden for sin have fri for ukrudt og i ryddelig stand.
Materialer der leveres på vejene skal anbringes så de ikke er til gene for trafikken og skal snarest fjernes.
Hastigheden på kolonihaveområdet må ikke overstige 20 km/t.
Den yderste parkeringsplads mod vandet skal altid være ledig, så den kan fungere som vendeplads.
Hvert medlem har max. 1 parkeringsplads. Der parkeres altid i højre side i vejens indkørselsretning, og det er ikke tilladt at parkere på stikvejene - kortvarig af- og pålæsning kan accepteres. Gæster er velkomne til kortvarig parkering efter samme retningslinjer som medlemmerne, men ved længere tids parkering (over 6 timer) henvises til P-pladserne i området.
Det accepteres, at man parkerer indregistrerede biler og trailere indenfor hækken på egen grund. Udkørsel skal ske til stikvejene hvis det er muligt.
§ 5 Grønne områder.
De grønne områder langs stranden, strandbredden og festpladsen er offentlig tilgængelige og stilles under publikums og medlemmernes beskyttelse.
Ethvert medlem er berettiget til og bør i egen og foreningens interesse skride ind overfor ubetænksom opførsel og direkte vandalisme på foreningens område.
Unødig støj og motorkørsel på de grønne områder er forbudt.
§ 6 Behandling af affald.
Behandling af affald:
1. Husholdningsaffald sorteres efter affaldsselskabets retningslinjer og anbringes i affaldsanlægget ved indkørslen til området.
Hvis affaldsanlægget er låst skal affald hjemtages til medlemmernes bopæl.
Husholdningsaffald må ikke anbringes ved siden af anlægget og i øvrigt ikke andre steder i kolonien.
2. Haveaffald. Ethvert medlem bør i egen inte¬resse anlægge en kompostdynge, hvor alt sundt haveaffald kan anbringes.
Øvrigt, sygt eller vanskeligt omsætteligt, anbrin¬ges i containerne uden sække og anden emballage.
3. Andet affald. Øvrigt affald, f.eks. affald fra byggeri, defekte havemøbler, vinduesglas o.l. bør ved den pågældende lejers foranstaltning fjernes fra foreningens område.
Alt affald, som er læsset på en trailer, skal køres direkte på den kommunale genbrugsplads.
4. Uvedkommende affald. Medlemmer må ikke udefra medbringe affald til affaldspladsen.
5. Vinterperioden. Som hovedregel vil containere til haveaffald være anbragt i kolonien i tiden ca. 15. marts - 31. oktober. Udenfor dette tidsrum skal man selv fjerne sit affald og må ikke anbringe noget på containerpladserne.
§ 7 Bestemmelser vedr. vand- og kloaksystem
Vandtilførslen til kolonien kan blive afbrudt i vintermånederne.
I god tid før frostens indtræden påhviler det medlemmerne at lukke for deres stophaner og frostsikre deres installationer.
Lejerne er ansvarlige for enhver skade, der opstår i den del af vand- og kloaksystemet, der ligger inden for deres egen grund. Evt. defekte målere og stophaner skal lejeren udskifte. Der må kun anvendes de af myndighederne godkendte vandmålere og stophaner. Vandmålere og stophaner må ikke udskiftes uden at kontakte bestyrelsen.
Undladelse af ovenstående vil medføre krav om en skønsmæssig erstatning for det vandspild, der skønnes at være sket.
§ 8 Bekendtgørelser.
Enhver nødvendig foranstaltning i forbindelse med koloniens drift vil blive bekendtgjort i udhængsskabene og på foreningens hjemmeside. Det er lejernes pligt at gøre sig bekendt med disse bekendtgørelser.
§ 9 Adgang til haver og huse
Normalt skal bestyrelsen skriftligt advisere lejeren om adgang til have og hus, men i nødsfald er bestyrelsen berettiget til uden videre at skaffe sig adgang til have og hus.
§ 10 Påtaler og gebyrer
Bestyrelsen og udvalget som er nedsat efter vedtægternes § 10, skal påtale overtrædelse af vedtægterne og ordensreglementet.
Struer Kommune har som udlejer påtaleret i forhold til vedtægter og nærværende ordensregler.
I grovere tilfælde kan der af bestyrelsen pålægges medlemmerne gebyrer, hvis størrelse er fastsat på foreningens generalforsamling. Gebyr og udlæg af enhver art er at betragte som pengeydelse og prioriteres før haveleje.