Referatet findes i læse- og udskriftvenligt format her.
70 stemmeberettigede deltog
- Valg af dirigent
Hans Vestergaard (128) - Valg af referent
Jens Fage (150) - Valg af stemmetællere
Ane M arie Krabbe (101), Solveig Andersen (38) og Ketty Wind (75) - Formandens beretning
Bestyrelsens medlemmer: Christian Fogsgaard, Jens Fage, Søren Christensen, Ernst Jensen, Jørgen Knudsen.
Paragraf 10-udvalg: Finn Riksted, Flemming Madsen, Kristian Andersen, Børge Madsen, Christian Fogsgaard.
Hvad laver bestyrelsen:
De varetager de løbende opgaver og problemer. De skaber fornyelse og forbedringer og motiverer til trivsel, sammenhold og fællesskab.
Hvad laver § 10:
De vurderer huse ved ønsker om salg eller af andre grunde. De gennemgår og godkender byggeansøgninger. Ved afslutning af projekter godkender de det gennemførte.
Hvordan gik 2023 så.
Resultatet for 2023 udviste et overskud på 108.234 kr., mens 2022 havde et overskud på 78.253 kr. svarende til en forbedring på 38,31%.
Egenkapitalen var ved udgangen af 2023 på kr. 323.482. Ved udgangen af 2022 var den på 215.248. Altså en forbedring på 50,28%.
Godtgørelsen til bestyrelsen er fra 2024 forslået ændret til skattestyrelsens vejledende grænser for skattefri godtgørelse for bestyrelsesarbejde i frivillige foreninger. Det betyder at medlemmerne for tiden oppebærer en godtgørelse på kr. 3.950. Kassereren kan vælge at modtage yderligere kr. 1.500.
Julefrokosten blev afholdt den 7. december 2023 i Marineforeningen. Den kostede i alt foreningen kr. 7.500, der deltog 20 personer så det svarer til kr. 375,- pr. mand, hvoraf de 228,- kr. var for mad.
Hvorfor købe et hus her i havekolonien Fjordglimt: Det giver mulighed for trivsel og hygge. Haverne har Danmarks bedste beliggenhed. Der er fællesskab og relationer med de øvrige medlemmer af foreningen. Man kan slappe af og bruge haven som et familiested.
Hvad skete der i 2023:
Vi fik lavet en badebro med støtte fra fonde. Køkkenet blev renoveret med nye køkkenapparater, køleskabe og bedre organisering af skabe.
Vraldhal blev hovedrengjort ved frivillig arbejdskraft.
Der er opstillet en bænk ved vej 4. Affaldspladsen ved Vraldhal er blevet rømmet og containere er blevet opstillet ved vej 1 og Vestvejen på nyindrettede pladser. Brevkasseanlægget er blevet flyttet.
Der har været afholdt fællesspisninger med stort fremmøde.
Det frivillige arbejde i foreningen har haft fremgang. Vi har i fællesskab ordnet hække, ryddet op og fjernet buske.
Sankt Hans er blevet fejret på sædvanlig vis, dog uden båltaler. Forslag til taler ved den kommende Sankt Hans modtages gerne. Legepladsgruppen har været i gang. De har lavet et forslag til udbygning af pladsen. En ændring af den gamle affaldsplads ved Vraldhal er godt i gang. Der er etableret en familieoase, hvor man kan sætte sig med sin mad, brænde bål, grille og være i nærheden af børnene på legepladsen.Hvad skal der ske i 2024:
Vi skal have 7 fællesspisninger.
Vi skal fejre Sankt Hans sammen.
Familieoasen ved Vraldhal skal udbygges. Der skal opstilles en grill som alle kan bruge. Legepladsprojektet skal videre.
Der indsendes fondsansøgninger.
Et forslag til nye trapper ned til stranden er blevet drøftet med Struer Kommune uden at der på nuværende tidspunkt er kommet en tilbagemelding på vores forslag.
Vi vil afholde 2 fælles rengøringsdage på hele området.
Vi skal hygge os og skabe nye relationer. Vraldhal skal males udvendigt.
Der skal afholdes et kursus i brug af hjertestarter og vi skal fornøje os med badebroen og stranden.
Vraldhal skal selvfølgelig også have sin årlige hovedrengøring.
Hvad kan man selv gøre for at gøre Vralden til et godt sted at være:
Smil og hils på de andre, deltag i fællesskabet.
Tag ansvar for egen have og hus.
Vær hjælpsom.
Skab relationer.
Tal og skriv ordentligt, deltag i det frivillige arbejde. Kom med ideer og stop useriøs kritik.
Vi har fået en ny renovationsplads. Det ser ud til at den skal være åben hele året fordi Nomi4s opgiver den som en offentlig plads, hvor alle kan komme af med husholdningsaffald.
På de 2 nye containerpladser betaler vi 20 kr. pr dag pr. container. Det er vigtigt at alle hjælper til med oprydningen i og omkring dem. Der er skovl, kost og greb til rådighed. De er åbne for enden. Det er vigtigt at haveaffaldet bliver skubbet op mod den lukkede ende.
På Facebook har der specifikt fra 4 haver været en meget negativ kommunikation. Det virker direkte undergravende.
De som skriver opfordres til at deltage mere i foreningens arbejde og stille op når der kaldes på frivillig arbejdskraft.
Men –
Livet er dejligt
Rigtig god sæson
Godkendt med 57 stemmer for, 8 imod, 3 blanke og 2 ugyldige - Regnskab ved kassereren
Som følge af kassererens sygdom og død blev det reviderede regnskab gennemgået af sekretæren.
Godkendt - Budget og gebyrer
Budget godkendt
Gebyr for leje af Vraldhal ændres til 1.000,- kr. med depositum på 1.000,- kr. Øvrige gebyrer fastholdes. - Indkomne forslag
Forslag til ændring af ordensregler:
§ 3 stk. 2:
For haver, der skal sælges, eller efter lejerens anmodning, foretager § 10-udvalget en vurdering af bebyggelse og have med tilhørende installationer af vand, kloak m.v. og laver en indstilling til bestyrelsen om prisen.
Indstillingen er vejledende for bestyrelsen, der er berettiget til at fastsætte overdragelsesvilkår, der afviger fra udvalgets indstilling.
Byggeri, som kan dokumenteres godkendt af § 10-udvalget, kan uanset nyere vedtagelser ikke kræves ændret. Ved ombygning gælder aktuelle regler.
Der skal foreligge en opdateret situationsplan på vurderingstidspunktet.
Såfremt bebyggelsen ikke opfylder de gældende regler, er bestyrelsen berettiget til at nægte at handlen gennemføres, før byggeriet er lovliggjort.
§3 stk.3:
Prisen for bebyggelse og have mv. og dertil hørende installationer fastsættes under hensyn til bebyggelsens alder, forbedringer og vedligeholdelsestilstand.
Køber er ikke pligtig til at købe/overtage redskaber og indbo.
Godkendt
§ 6 Behandling af affald:
1. Husholdningsaffald sorteres efter affaldsselskabets retningslinjer og anbringes i affaldsanlægget ved indkørslen til området.
Hvis affaldsanlægget er låst skal affald hjemtages til medlemmernes bopæl.
Husholdningsaffald må ikke anbringes ved siden af anlægget og i øvrigt ikke andre steder i kolonien.
2. Haveaffald. Ethvert medlem bør i egen inte¬resse anlægge en kompostdynge, hvor alt sundt haveaffald kan anbringes.
Øvrigt, sygt eller vanskeligt omsætteligt, anbrin¬ges i containerne uden sække og anden emballage.
3. Andet affald. Øvrigt affald, f.eks. affald fra byggeri, defekte havemøbler, vinduesglas o.l. bør ved den pågældende lejers foranstaltning fjernes fra foreningens område.
Alt affald, som er læsset på en trailer, skal køres direkte på den kommunale genbrugsplads.
4. Uvedkommende affald. Medlemmer må ikke udefra medbringe affald til affaldspladsen.
5. Vinterperioden. Som hovedregel vil containere til haveaffald være anbragt i kolonien i tiden ca. 15. marts - 31. oktober. Udenfor dette tidsrum skal man selv fjerne sit affald og må ikke anbringe noget på containerpladserne.
Godkendt
Vedrørende omkostningsdækning for bestyrelsesmedlemmer, som vedtægternes § 4 anfører at generalforsamlingen fastsætter, har bestyrelsen for længe siden aftalt at indstille:
Bestyrelsens honorering fastsættes til taksterne i Skatteministeriets bekendtgørelse om skattefri godtgørelse til ulønnede bestyrelsesmedlemmer mv.
For tiden andrager satserne i henhold til § 3 godtgørelse til dækning af udgifter til telefonsamtaler og internetforbrug med indtil 2.450 kr. pr. år.
§4 stk. 1 Til administrative omkostninger fx kontorartikler, porto og møder kan der udbetales indtil 1.500 kr. pr. år.
Det betyder at godtgørelsen for tiden andrager kr. 3.950,- pr. år.
Kassereren kan vælge yderligere at oppebære en honorering på kr. 1.500,- pr. år.
Dette er en reduktion i forhold til de nuværende satser, som har været mere eller mindre tilfældigt fastsat efter forslag på generalforsamlingen.
Godkendt
Jens Steensgaard - have 27:
For at fremme kommunikationen og forståelsen mellem bestyrelsen og medlemmer af foreningen oprettes en lukket Facebook gruppe ( kun for medlemmer ).
Gruppen er oprettet , og vil blive overdraget til bestyrelsen, hvis forslaget bliver vedtaget.
Gruppen vil ikke blive officielt organ for foreningen
Jens Steensgaard - have 27:
For at fremme opsparingen til renovation af kloaksystemet i foreningen foreslås følgende: Fra 2024 og fremadrettet er alt arbejde, der udføres for foreningen frivillig og derfor ulønnet , dog får formanden og kasseren havelejen betalt af foreningen for deres indsats.
Forslaget trukket tilbage efter tidligere vedtagelse om godtgørelse.
Jens Steensgaard - have 27:
Fra 2024 og fremadrettet gælder følgende for ordinær generalforsamling i foreningen : Generalforsamlingen afholdes den første lørdag i april i et lokale, hvor der er plads til alle medlemmer ( 192), indkaldelsesfrist er 4 uger før generalforsamlingen og forslag til generalforsamlingen skal være foreningen i hænde senest ugedagen før. Sammen med indkaldelsen vedlægges formandens beretning skriftlig, sammen med en specificeret regnskab for foreningen, underskrevet af bestyrelsen og revisor og med evt. bemærkninger til regnskabet.
Forslaget blev ikke vedtaget
Margit Riis - have 40
Forslag 1.
Der nedsættes en "revisionsgruppe", på 5 uvildige personer, der gennemgår de seneste 5 års "regnskaber" (2018-2022). - Med fokus på om der har fundet ulovlige udbetalinger sted til bestyrelsen m.fl., med fokus på om tallene har været retvisende, med fokus på i hvor stort et omfang, der har været anvendt midler uden mandat og med fokus på at finde frem til om der mangler indbetaling af haveleje og i så fald på hvilken baggrund.
Når revisionsgruppen har gennemgået regnskaberne indkaldes der til en ekstraordinær generalforsamling, hvor der stemmes om de reviderede regnskaber.
Desuden tages der stilling til hvilke konsekvenser fundne uretmæssigheder skal have. - Revisionsgruppen kommer med et udspil (men alle medlemmer kan naturligvis stille ændringsforslag).
Forslaget blev ikke vedtaget
Forslag 2.
Vi lader en registreret (eller statsautoriseret revisor) gennemgå de seneste 5 års regnskaber (2018-2022).
Hvorefter der indkaldes til en ekstraordinær generalforsamling, hvor der stemmes om de reviderede regnskaber.
Revisoren udarbejder et forslag til hvilke konsekvenser fundne uretmæssigheder skal have.
Forslaget blev trukket tilbage
Forslag 3.
Årsregnskabet for 2023 udarbejdes af og fremlægges på en ekstraordinær generalforsamling af en registreret (eller statsautoriseret) revisor.
Forslaget blev trukket tilbage
Forslag 4.
Årsregnskabet for 2024 udarbejdes af og fremlægges på generalforsamling 2025 af en registreret (eller statsautoriseret) revisor.
Forslaget blev trukket tilbage - Valg af kasserer.
Søren Christensen (73) afgår, modtager ikke genvalg.
Lise Lystbæk (46) valgt enstemmigt - Valg af bestyrelsesmedlemmer og suppleanter.
Ernst Jensen (178) afgår, modtager ikke genvalg. Jørgen Knudsen afgår udenfor rækkefølge, ikke aktivt medlem efter salg af have – kan ikke genvælges.
Birthe Keldgaard fik 29 stemmer, Ulla Arreborg fik 42 stemmer, Helle Vibeke Bro fik 20 stemmer.
Ulla Arreborg, (70), er valgt for 2 år. Birthe Keldgaard, (41), er valgt for 1 år.
Birthe Kjeldgaard afgår som suppleant.
Helle Vibeke Bro (88) blev valgt som suppleant - Valg af revisor og suppleant.
Pia Voetmann (117) afgår, modtager ikke genvalg
Tina Bendix fik 35 stemmer, Margit Riis fik 11 stemmer.
Tina Bendix, (158) er valgt.
Revisorsuppleant: Ketty Wind fik 35 stemmer, Margit Riis fik 9 stemmer
Ketty Wind (75) er valgt - Valg af vurderingsudvalg. (§ 10-udvalget).
Kristian Andersen (32) og Børge Madsen (63) afgår. Begge modtager genvalg.
Genvalg til begge - Eventuelt.
Formanden takkede de afgående bestyrelsesmedlemmer og revisor.
Generalforsamlingen sluttede kl. 14:30